top of page

DENTAL CLINIC OF

Diş kisti nedir?


Kist adı Yunanca kelime "kystis" bubble gelir. Diş ya da çene kisti organizmanın bir koruyucu reaksiyondur. Kök kanalı içine giren mikroplar ve bakteriler inflamasyona neden olur. Enfekte hücreler ölür ve çene boşluğu oluşur. Ve yoğun bir membran bu ölü doku çevresinde oluşarak sağlıklı hücrelerden ayırır . Bu bir kistdir.


Kist nasıl görünür? Çapı birkaç santimetre ile 5 milimetre arasında değişebilir. Dişteki kistin boyutu 0,5 cm'den az ise buna granülom denir. Ve çenede iltihabi sürecin aşamaları granülom ve kist şeklinde gelişir. Bu süreç röntgen ile izlenebilir. Bir kist röntgen üzerinde sınırları net oval görünüme sahip içi koyu lekeler şeklinde görünür.


Kistler neden olur?

Kistlerin ana nedeni enfeksiyonun dişin dokusu içine nüfuz etmesidir. Yanlış yapılmış diş kanal tedavisi, mekanik travma, çürük, diş anomalileri, nazofarinks enfeksiyonlar ağız boşluğun da kist görünümüne neden olabilir.

Diş kisti belirtileri: Büyüme genellikle çok yavaştır. Bu sureçde yavaş yavaş çenede doku kaybına sebebiyet verir. Kist eğer iri ise (3 cm), varlığını göstermeye başlar. İltihaplı kist, baş ağrısı, genel halsizlik, ateş, lenf düğümlerinde büyümeye neden olabilir. İltihaplı diş kisti belirtilerinde ağız boşluğunda fistül görülür.


Diş kistlerinin hızlı büyüme sebepleri; Diş kistlerinin büyümesini hastanın genel durumu tahrik edebilir. Vücudun koruyucu mekanizmalarını aktive eder. Çalışan kist ciddi komplikasyonlara yol açabilir: apse (sınırlı pürülan odak) çene patolojik kırıklar kistler alanında diş kaybı periostitis veya akı (Shin splints) yüz ve boyunda gözle görülür bir iyileşme (net sınırlar olmaksızın yumuşak doku akut dökülen irinli iltihabı) osteomiyelit (çene kemik dokusu iltihabı) sepsis (kan zehirlenmesi) iyi huylu tümör. Tedavi üzerinde enfeksiyon riski yüksek olan önemli bir kısıtlama yoktur. Hamilelikte kist özellikle tehlikelidir. Diş kistlerinin tedavisi.

Modern diş hekimliğinde kistın şiddetine bağlı olarak tedavi iki şekilde yapılabilir: Terapötik.

Kanal tedavisi ile diş kök kanalı ve kök dışındaki iltihaplı bölgeye farklı ilaçlar uygulanır. İlaçlar kisti nötralize etmek için yardımcı olur. Bu tedavi, çapı 8 mm.yi geçmeyen kistler için kullanılır. Cerrahi.

Dişler, diş etleri üzerinde bir kesi (kök ucu rezeksiyonu)ile etkilenen köklerin kistlerle temas eden yüzeyleri ve kistlerin birlikte çikarılmasıdır. Buna rezeksıyon denir. Rezeksiyon sonrası antibiyotiklerle tedavi tamamlanır. Ama bazen kist ile dişin birlikte çikartılması gerekebilir.

İmplants&Zirconium Veneers
bottom of page